Een implantaat laat u plaatsen om een missende tand of kies te vervangen. Het implantaat wordt als kunstwortel in het kaakbot geplaatst, waarna er een kroon, brug of overkappingsprothese op wordt bevestigd om uw gebit zijn oorspronkelijke vorm en functie terug te geven.
Neem voor meer informatie over implantaten contact met ons op door te bellen naar 030 234 1968 of vul het consultformulier in.
Consult voor implantaten aanvragen
Vul uw gegevens in en vraag een consult aan.
Verwijzingen
Bent u door uw eigen tandarts verwezen naar AVT Kliniek? Vul dan het verwijzingsformulier voor implantologie in.
Voordelen van implantologie
- Geïmplanteerd in onze eigen praktijk
- Implantaten geplaatst door erkende implantoloog
- Pijnloze behandeling onder verdoving
- Minimale wachttijden

Onze implantoloog
De heer Malikzad is de tandarts-implantoloog van tandartspraktijk AVT Kliniek. Na zijn studie tandheelkunde heeft hij een postgraad behaald in de implantologie aan de Universiteit van Gent.
U komt dhr. Malikzad tegen bij het plaatsen van implantaten en bij reguliere tandheelkundige behandelingen in de praktijk.
Neem contact op voor een persoonlijk consult met tandarts-implantoloog Malikzad.
Kosten en vergoeding van implantaten
De kosten van implantaten worden alleen in bepaalde uitzonderingen vergoed vanuit de basisverzekering, bijvoorbeeld wanneer u in aanmerking komt voor bijzondere tandheelkundige zorg vanwege een ontwikkelings- of groeistoornis of afwijking aan het gebit.
Uw zorgverzekeraar zal beoordelen of u aan een van bovenstaande voorwaarden voldoet en uiteindelijk bepalen of de behandeling vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
Doorgaans dient u aanvullend verzekerd te zijn voor de tandarts om aanspraak te maken op (een deel van) de vergoeding. In veel gevallen is de vergoeding een percentage van de gehele kosten, daarom adviseren we u om voorafgaand aan de behandeling de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering te raadplegen.
Nazorg van implantaten
Zorgvuldige nazorg en regelmatige controle door de tandarts zijn noodzakelijk nadat uw implantaat is geplaatst. Na de behandeling zal u in het eerste jaar elke drie maanden op controle moeten komen, waarbij de tandarts de gezondheid van uw tandvlees, de situatie van het kaakbot rondom uw implantaten en de slijtage van de kroon, brug of prothese beoordeelt. Indien nodig wordt een vervolgafspraak bij de mondhygiëniste of preventieassistente gemaakt.
Bloedverdunners en implantologie
Om een mooi en gezond gebit te krijgen, is het soms nodig om een grotere behandeling te ondergaan, zoals het trekken van tanden en kiezen of het laten plaatsen van implantaten. Wanneer u bloedverdunners gebruikt, bent u misschien ongerust dat dit leidt tot veel bloedverlies bij een implantaatbehandeling. Geef voor de behandeling aan ons door dat u bloedverdunners gebruikt. Dan kunnen we er rekening mee houden en u passend advies geven.
Meer informatie bloedverdunners en implantologie
Mondhygiëne bij implantaten
Goede preventie om uw mondhygiëne te behouden is erg belangrijk bij implantaten. Het tandvlees tussen het implantaat en de kroon of brug is namelijk gevoelig voor bacteriën. We adviseren u daarom om zorgvuldig te poetsen met een zachte tandenborstel en gebruik te maken van tandenstokers, ragers en/of flossdraad.
Implantaten waar een overkappingsprothese op bevestigd is, dient u schoon te maken met een zachte tandenborstel, ragers en/of (super)flossdraad. We adviseren u om tweemaal daags het deel van het implantaat dat boven het tandvlees uitsteekt te poetsen.
Grondige reiniging is noodzakelijk om voedselresten en plak rond de implantaten weg te halen. Wanneer dit niet voldoende gebeurt, is het mogelijk dat het tandvlees gaat ontsteken en de implantaten houvast verliezen. Uiteindelijk kan dat leiden tot een losstaand implantaat, pijn en eventueel zelfs tot het verlies van het implantaat.
Veel gestelde vragen over implantaten
- Wat is een implantaat?
- De behandeling: hoe worden implantaten geplaatst?
- Wanneer worden implantaten geplaatst?
- Wanneer is een gebitsimplantaat mogelijk?
- Napijn: is het plaatsen van implantaten pijnlijk?
Wat is een implantaat?
Een implantaat is een titanium schroef die in het kaakbot wordt geplaatst als vervanging van een tandwortel. Het implantaat dient als kunstwortel en is de basis voor een kroon, brug of overkappingsprothese.
De behandeling: hoe worden implantaten geplaatst?
Voor het plaatsen van implantaten dient u meerdere behandelingen bij de implantoloog te ondergaan. In grote lijnen gaat de behandeling als volgt:
- Onder plaatselijke verdoving maakt de implantoloog het tandvlees los waar het implantaat in het kaakbot aangebracht gaat worden.
- Wanneer het kaakbot blootgelegd is, boort de implantoloog een gaatje in het bot, waar het implantaat in geschroefd wordt.
- Als het implantaat geplaatst is, wordt het tandvlees dichtgemaakt en gehecht.
Na plaatsing moet het implantaat vastgroeien in het kaakbot. Deze periode neemt zo’n drie tot zes maanden in beslag. Na volledige verankering zal de tandarts een kroon, brug of overkappingsprothese op het implantaat bevestigen.
Wanneer worden implantaten geplaatst?
Implantaten zijn een goede oplossing wanneer:
- Eén tand of kies ontbreekt
Om de missende ruimte op te vullen plaatst de implantoloog het implantaat, waarna de tandarts er een kroon van metaal of keramiek op plaatst.
- Enkele tanden of kiezen ontbreken
De implantoloog plaatst meerdere implantaten, waarna ze worden voorzien van een vastzittende brug. Een brug is een voor de patiënt niet-uitneembare, permanente vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen.
- Alle tanden en kiezen ontbreken
Door (in veel gevallen) twee implantaten in uw boven- en onderkaak te plaatsen is het mogelijk om een overkappingsprothese aan te brengen. Deze wordt op de implantaten vastgeklikt.
Wanneer is een gebitsimplantaat mogelijk?
Implantaten kunnen we plaatsen bij iedereen van 18 jaar en ouder met een volgroeid kaakbot. Voor een succesvolle behandeling moet u wel aan onderstaande voorwaarden voldoen:
- U moet voldoende kaakbot hebben voor de verankering van de implantaten.
- Uw kaakbot moet gezond zijn.
- Het tandvlees van de resterende tanden moet gezond zijn. Is dat niet het geval, dan wordt dit eerst behandeld door de mondhygiëniste en preventieassistente.
- U moet bereid zijn om de aangebrachte voorzieningen goed te onderhouden, bijvoorbeeld door elk half jaar een controlebezoek te brengen aan de tandarts.
Aan de hand van röntgenfoto’s zal de tandarts beoordelen of u voldoende kaakbot heeft en of het gezond is. Wanneer u niet voldoende kaakbot heeft om implantaten te laten plaatsen, betekent dat niet direct dat implantaten nooit een mogelijke oplossing voor u zijn. Tegenwoordig is het namelijk mogelijk om nieuw kaakbot te laten ontstaan op plaatsen waar er te weinig van is.
Mensen die roken en/of bovenmatig alcohol gebruiken hebben een grotere kans op nadelige invloeden op de behandeling.
Napijn: is het plaatsen van implantaten pijnlijk?
Implantaten worden onder plaatselijke verdoving geplaatst, waardoor de behandeling pijnloos is. Toch is het mogelijk dat uw tandvlees na de behandeling gevoelig is. Indien nodig krijgt u hier een pijnstiller voor.
Om uw tandvlees en het gebied rondom het ingebrachte implantaat te ontzien adviseren we om uw voedingspatroon de eerste twee weken na de behandeling aan te passen. Dit doet u in overleg met de tandarts-implantoloog. Bovendien mag u het implantaat tijdens de vastgroeiperiode niet belasten, daarom plaatsen we een tijdelijk implantaat in uw gebit. De tijdelijke voorziening helpt om uw kauwfunctie en uiterlijk zo veel mogelijk te behouden.
Contact opnemen
Heeft u vragen, wilt u meer informatie over implantaten of direct een afspraak maken voor een consult? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar 030 234 1968.