Met een goede mondhygiëne en een stralende glimlach maakt u een onuitwisbare eerste indruk. Een gezond gebit en mooi tandvlees geven zelfvertrouwen en helpen daarbij. Laat onze mondhygiënist u helpen bij het voorkomen van gebitsproblemen en bezoek ons voor het verwijderen van tandsteen, tandplaque en aanslag, het behandelen van tandvlees en tandhalzen en preventieadvies.
Neem contact op om een afspraak in te plannen. We hebben korte wachttijden en ruimte voor nieuwe patiënten. U vindt onze praktijk op het Pieterskerkhof in het centrum van Utrecht.

Onze mondhygiëniste
Isabeth Maats is de mondhygiënist van tandartspraktijk AVT Kliniek. Ze is zeer ervaren en al tientallen jaren werkzaam als mondhygiëniste. Door haar jarenlange ervaring heeft Isabeth veel kennis van parodontologie en tandvleesbehandelingen en veel ervaring met het behandelen van angstige patiënten.
Neem contact op voor een persoonlijk consult met mondhygiëniste Isabeth.

De preventie-assistente
Maud Stooker-Sturkenboom is onze preventie-assistente. Ze begeleidt Isabeth bij de behandelingen en heeft veel ervaring met sealen, preventie en advies.
Neem contact op voor een persoonlijke kennismaking of kom langs in de praktijk om een afspraak te maken.
Contact
Tandartspraktijk AVT-Kliniek
Pieterskerkhof 25
3512 JS Utrecht (route)
T. 030 234 1968
E. tandarts@avtkliniek.nl
Zorgmail: avtkliniek@zorgmail.nl
Openingstijden
Maandag: 08:00 – 17:00 uur
Dinsdag: 08:00 – 17:00 uur
Woensdag: 08:00 – 21:00 uur
Donderdag: 08:00 – 20:00 uur
Vrijdag*: 08:00 – 17:00 uur
*Wij hebben dagelijks pauze van 12.30 - 13.30 uur. Op vrijdag zijn we telefonisch tot 15:00 bereikbaar.
Bereikbaarheid van AVT Kliniek
Tandartspraktijk AVT Kliniek is te vinden in hartje Utrecht, achter de Domtoren. U bereikt ons gemakkelijk met de fiets, de auto of het openbaar vervoer. U bent vanaf het station binnen 5 minuten bij bushalte Janskerkhof. Daarna is het nog een kleine 300 meter lopen naar de tandartspraktijk.
- Bus 2
- Bus 8
- Bus 27
- Bus 50
- Bus 55
- Bus 74
- Bus U-link 28
- Bus U-link 77
Als u liever met de auto naar onze praktijk komt, kunt u op het Janskerkhof parkeren.
Kosten mondhygiënist
De kosten voor een behandeling bij de mondhygiënist worden jaarlijks bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit betekent dat bijvoorbeeld de kosten voor het verwijderen van tandsteen bij iedere tandarts gelijk zijn. U vindt het meest actuele tarievenoverzicht op onze tarievenpagina.
Vergoeding mondhygiënist
Een bezoek aan de mondhygiënist wordt volledig vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering voor jongeren tot 18 jaar. Bent u ouder dan 18 jaar? Dan worden de kosten niet vanuit de basisverzekering vergoed. Als u aanvullend verzekerd bent voor de tandarts, dan maakt u in veel gevallen aanspraak op een vergoeding voor een bepaald bedrag of percentage van de kosten.
De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van uw persoonlijke polisvoorwaarden, daarom adviseren we u om voorafgaand aan de behandeling altijd uw zorgverzekeraar te raadplegen.
Tips om zelf een goede mondhygiëne te behalen
Hieronder geeft onze mondhygiënist een aantal tips die u zelf kunt toepassen om een goede mondhygiëne te behalen en te behouden.
1. Minimaal twee keer per dag gedurende twee minuten tandenpoetsen
Periodiek onderhoud van het gebit is belangrijk om een goede mondhygiëne te behalen én te behouden. De regel hierbij is: twee keer per dag gedurende twee minuten tandenpoetsen. Heeft u moeite om uw gebit goed te poetsen? Vraag onze mondhygiënist dan om advies.
2. Poets uw tong ook
Net als op tanden en kiezen blijven er ook bacteriën op uw tong achter na het eten, daarom is het raadzaam om ook uw tong goed te poetsen. Wanneer u uw tong niet poetst kan dat zorgen voor een slechte adem.
3. Gebruik een elektrische tandenborstel
Een elektrische tandenborstel is doorgaans effectiever dan een handtandenborstel, daarom adviseren we u om een elektrische borstel te gebruiken. Elektrisch poetsen zorgt ervoor dat er meer tandplaque en tandsteen verwijderd wordt.
4. Kies voor tandpasta met fluoride
Tandpasta met fluoride beschermt uw gebit beter tegen bacteriën en zuren uit eten en drinken.
5. Gebruik hulpmiddelen
Naast tandenpoetsen moet het gebit schoongemaakt worden met hulpmiddelen, zoals flossdraad, stokers en ragers om een goede mondhygiëne te behalen. Met deze hulpmiddelen maakt u moeilijk bereikbare plekken beter schoon, zoals de ruimte tussen tanden en kiezen.
Veelgestelde vragen aan de mondhygiënist
- Welke gebitsproblemen laat ik behandelen?
- Welke behandelingen voert de mondhygiënist uit?
- Hoe vaak moet ik naar de mondhygiënist?
- Is de behandeling bij de mondhygiënist pijnlijk?
- Kan ik naar de mondhygiënist als ik zwanger ben?
- Wat is het verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist?
Welke gebitsproblemen laat ik behandelen?
Slechte mondhygiëne brengt risico's met zich mee, daarom hebben mensen die regelmatig naar de mondhygiënist gaan minder kans op schade aan het gebit. Breng een bezoek aan de mondhygiënist wanneer u last heeft van de volgende gebitsproblemen:
-
- Rood of gezwollen tandvlees
- Bloedend en teruggetrokken tandvlees of tandhalzen
- Vaak last van aanslag, tandsteen en tandplaque
- Vaak last van gaatjes (cariës) of een slechte adem
- Gingivitis en parodontitis
Om ernstigere problemen te voorkomen is het belangrijk dat deze klachten tijdig worden behandeld. Maak een afspraak voor een behandeling.
Welke behandelingen voert de mondhygiënist uit?
Om bovenstaande gebitsproblemen te voorkomen voert de mondhygiënist de volgende behandelingen uit:
- Onderzoek van het tandvlees en het gebit
- Reiniging van het gebit (verwijderen tandsteen, plaque en aanslag)
- Behandelen van tandvleesontstekingen (gingivitis en parodontitis)
- Sealen van tanden en kiezen
- Geven van voorlichting en advies
Is een behandeling bij de mondhygiënist pijnlijk?
Het reinigen van tanden en kiezen kan gevoelig zijn. Onze mondhygiënisten doen er alles aan om de behandeling zo comfortabel mogelijk te maken. Wanneer u wilt dat ze even stoppen kunt u dat gewoon aangeven.
Kan ik naar de mondhygiënist als ik zwanger ben?
U kunt gewoon naar de tandarts en mondhygiënist blijven gaan als u zwanger bent. We raden wel aan om het aan ons door te geven wanneer u zwanger bent, zodat we u het beste kunnen helpen. Onze mondhygiënisten kunnen u ook het beste advies geven voor een gezond gebit, omdat u tijdens uw zwangerschap een hoger risico heeft op ontstoken tandvlees.
Wat is het verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist?
De tandarts en de mondhygiënist werken samen. De tandarts controleert bij de periodieke controle het gebit en voert behandelingen uit die het gebit restaureren. Wanneer hij constateert dat er veel tandsteen op de tanden zit of er flinke tandvlees ontstekingen zijn, verwijst de tandarts u door naar de mondhygiënist. En mondhygiënist verwijdert het tandsteen en geeft advies over een goede mondhygiëne.
Hoe vaak moet ik naar de mondhygiënist?
Om een goede mondhygiëne te behalen en/of gebitsproblemen te voorkomen raden we aan om elk half jaar een behandeling bij de mondhygiënist te ondergaan. Dit kan in combinatie met een controlebezoek aan de tandarts.
Afspraak maken
Heeft u last van rood of teruggetrokken tandvlees of wilt u uw gebit laten reinigen door de mondhygiënist? Vul uw gegevens in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.