Tijdige ontdekking en adequate behandeling zijn erg belangrijk bij parodontitis. Dit is namelijk een ernstige vorm van een tandvleesontsteking waarbij de gevolgen te overzien zijn bij een vroege diagnose en behandeling. Het succes van de behandeling wordt daarnaast bepaald door de zelfzorg en tandheelkundige controles die naderhand uitgevoerd moeten worden.
Neem contact met ons op voor meer informatie over de behandeling van parodontitis of bel direct naar 030 234 1968. Twijfelt u of een tandvleesontsteking of een beginnende ontsteking heeft? Vraag dan een consult aan via onderstaand formulier. Na ontvangst van uw gegevens nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op.
Consult voor parodontologie aanvragen
Vul uw gegevens in en vraag een consult aan.
De behandeling van parodontitis
Intake
Tijdens de intake wordt er afhankelijk van de ernst van de aandoening een behandelstrategie voorgesteld. Soms krijgt u tijdens de intake al instructie mondhygiëne, mocht daar geen tijd voor zijn dan gebeurt dat in een aparte afspraak. Ook kunnen röntgen foto’s gemaakt worden. U krijgt een begroting voordat we met de behandeling beginnen.
In de meeste gevallen volgt het onderstaande behandelprotocol. Maar het kan ook zo zijn dat we afhankelijk van complicerende factoren een andere route kiezen.
Parodontium status
Heeft u bij voorbeeld pockets ( het verdiepte gootje rondom de tand of kies), dan is het zaak de diepte van de pockets te meten en brengen in kaart te brengen, zodat het effect van de parodontale zorg daarna goed gevolgd kan worden. De meetresultaten zijn te zien op de parodontiumstatus.
Initiële reiniging
Te allen tijde zal naast een individuele preventieve instructie begonnen worden met de zogenaamde initiële behandeling. Hierbij wordt het worteloppervlak per gebitselement uitgebreid gereinigd. Tandsteen en voedselresten in vooral de diepere pockets op voor de patiënt vaak moeilijk bereikbare plaatsen worden hier (soms voor het eerst) verwijderd. Dit kan handmatig of met ultrasoon geluid plaats vinden. U als patiënt kan mede bepalen welke methode de voorkeur heeft.
Herbeoordeling
Drie maanden na de behandeling wordt er opnieuw gemeten. Afhankelijk van de uitkomst van de meting bespreken we het vervolgplan. Het kan zijn dat de instructie mondhygiëne aangepast moet worden en/of een aantal gebitselementen opnieuw gereinigd moeten worden. In sommige gevallen kan chirurgisch reinigen of correctie van het weefsel noodzakelijk zijn om de ontsteking de reduceren. Pas wanneer blijkt dat de diepere pockets zijn verbeterd en voor u bereikbaar geworden komt het accent meer op de zelfzorg te liggen.
Uw aandeel bij het herstel is van eminent belang en kan niet genoeg benadrukt worden. Ervaring leert dat de beste resultaten uitsluitend bij een goede zelfzorg plaats vindt.
Nazorg
Heeft u inmiddels gezond tandvlees, dat niet meer bloedt bij aanraking. Waarna de nazorgfase begint. Afhankelijk van de stabiliteit van het resultaat wordt bepaald welke nazorgfrequentie voor u het meest passend is. Aanvankelijk zal dat een keer perkwartaal zijn. De uitdaging zit natuurlijk in het streven naar langere tussenperiodes. Let op: een terugval blijft voor u altijd aanwezig. Dus verklaar uzelf nooit genezen!
Complicerende factoren
Niet elke parodontale aandoening laat zich gemakkelijk temmen. In enkele gevallen is aanhoudende problematiek ondanks alle aangetoonde goede zorg niet voldoende. Een rol spelen erfelijke factoren, de samenstelling van de verantwoordelijke bacteriën, stress en het zal u niet verbazen roken, blijken veelal storende omstandigheden voor een optimale genezing. Kijk nog eens naar uw life-style, poetscapaciteiten en probeer het roken te stoppen. Dat is overigens voor meer zaken aan te raden. Bij de intake zal gekeken worden naar eventuele ongelukkige anatomische vormen van de tanden en de stand van de gebitselementen t.o.v. elkaar. Wij geven niet gauw op, maar blijven afhankelijk van uw medewerking.
* Bij de AVT-Kliniek wordt het protocol aangehouden zoals dat bij de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP) in samenwerking met alle andere Europese zusterverenigingen is ontwikkeld.
Kosten en vergoeding
De behandeling van parodontitis is zeer tijdrovend, zeker in het begintraject. Daardoor kunnen de kosten van de behandeling snel oplopen. Kijk of uw verzekering deze behandeling vergoedt. In elk geval heeft uw zelfzorg niet alleen invloed op het behandelresultaat, maar ook op beperking van de kosten.
Wat is parodontologie?
Parodontologie is binnen de aandachtsgebieden waarvoor het tandheelkundig team wordt gesteld nog altijd het minst vertrouwde onderdeel van het scala aan behandelingen. Terwijl het toch een uitermate belangrijk deel met onze tandheelkundige gezondheid te maken heeft. Bent u eenmaal geconfronteerd (geweest) met een aandoening van het zogenaamde parodontium, dan betekent dit altijd waakzaam blijven. De gevolgen van de aantasting van het parodontium treft maar een klein deel van de patiënten. Ongeveer 15% van de Nederlandse bevolking lijdt er aan, maar lang niet iedereen is zich daarvan bewust.
Zoals met veel ziektebeelden betekent tijdig ontdekt en adequaat behandeld dat gevolgen te overzien zijn, mits daarna de zelfzorg en tandheelkundige controle volgens plan uitgevoerd blijven. We zullen proberen zo duidelijk mogelijk parodontale problemen voor u in kaart brengen.
Het parodontium
Taalkundig herleid betekent parodontium al de weefsels die een tand of kies omringen. ‘Par’ betekent bij en ‘dontium’ verwijst naar de tanden. De tand bestaat uit een kroongedeelte en een wortel. De wortel verbindt de tand met het bot van de kaak. Dit is geen starre verbinding, maar tussen het bot en het worteloppervlak bevindt zich een smalle ruimte, die is opgevuld met vezels die bot en wortelcement verbinden. Ook bevinden zich hier zenuwvezeltjes en bloedvaten. Het geheel, de parodontaalspleet zit nog net iets gecompliceerder in elkaar, maar dat is meer iets voor de specialisten. Dit betekent wel dat de tanden en kiezen altijd enigszins kunnen bewegen, mobiel zijn. Het geheel, wortel, bot en parodontaalspleet zijn bekleed met het tandvlees, de beschermende laag slijmvlies, die een barrière vormt tegen bacteriën en voedselresten. Het meest oppervlakkige deel verloopt langs het bot naar het kroongedeelte van de tand en dan weer iets terug, zodat er een soort gootje rondom de kies aanwezig is. Een gezond gootje is ongeveer 2 mm. diep en moet goed schoon gehouden worden, het hoort bij aanraking niet te bloeden en ziet er strak en lichtroze uit. En hier kan het soms mis gaan.
Wat is parodontitis?
Gaat het mis, dan ontstaan er ziekteprocessen, die verschillende stadia kunnen doorlopen.
Wordt het gebit goed schoongehouden, dan zullen de gemakkelijk bereikbare zones er redelijk uitzien. De haren van de tandenborstel zullen onder een schuine hoek tot onderin het gootje moeten reiken. Zoals wij weten veegt een bezem zand nooit met een veeg allemaal weg. En dienen wij de beweging een aantal malen te herhalen. Dat is op sommige plaatsen niet eenvoudig. Ervaring heeft geleerd dat effectief reinigen vooral lastig in de onderkaak aan de binnenkant (vooral achterin) en boven juist aan de buitenkant achterin. Dat we met de borstel niet tussen de tanden kunnen komen maakt dat daar andere middelen nodig zijn. Voor het behoud van de tanden en kiezen tot in lengte van jaren zal een ieder zich bewust moeten zijn waar zijn of haar individuele probleem plekken zijn. Want dat is voor iedereen anders. Links of rechtshandigheid, (tijdelijke) handicaps en handigheid maakt het reinigingsproces voor een ieder net weer even anders. Bij kunstwerken als bruggen en implantaten dient altijd een poetsadvies te hebben plaats gevonden.
Poetsen we niet of slecht dan zal er in eerste instantie een ontsteking van het tandvlees ontstaan, waarbij zwelling, toenemende roodheid en een gemakkelijke neiging tot bloeden het gevolg zijn. Bij het poetsen kleurt het poetswater roze en ook bij het afhappen van met name fruit zijn rode afdrukken te zien. Bovendien ontstaat er geleidelijk en onaangename geur uit e mond. We noemen deze eerste fase gingivitis (ontsteking van het tandvlees, de gingiva). Het gootje wordt hierbij dieper, zonder dat de bodem zich heeft verplaatst. We spreken dan van een pocket. Het is dus mogelijk dat er gingivitis ontstaat op slechts een plek die als enige niet wordt gepoetst. Als gingivitis tijdig wordt geconstateerd, kan na instructie en gericht reinigen dit beeld volledig ongedaan gemaakt worden.
Zoals we al zagen kan bij slechts 15% van de bevolking, onbehandeld het ziektebeeld verergeren. Wie dit zijn valt op voorhand niet te zeggen, zodat het logisch lijkt iedereen als een mogelijke parodontitispatiënt te benaderen. De onaangename geur zal, zodra iemand daar op is geattendeerd een reden moeten zijn de reiniging strikt ter hand te nemen.
Wanneer is er spraken van een voortgeschreden tandvleesziekte: parodontitis? De zwelling is meestal verder toegenomen, maar de narigheid zit ‘m vooral in het verdiepen van de bodem van het gootje. De bloedinkjes worden hardnekkiger, de tanden gaan houvast verliezen en komen geleidelijk losser te staan. Voor de patiënt is een losstaande tand of kies een reden om meteen tandheelkundige hulp te zoeken. Spontaan zal de bodem niet zo eenvoudig meer op de oude plaats komen en zal bij genezing van geringe aandoeningen een gezonde situatie ontstaan. Wanneer ten gevolge van een verdere aantasting van de parodontiumspleet ook nog eens botafbraak plaats vindt, zal genezing lastiger worden. Als de diepte van de gootjes meer dan 5 of 6 mm is geworden, zal de tandarts of de specialist, de parodontoloog de omstandigheden voor het herstel chirurgisch moeten aanpakken. Daar wordt nooit mee begonnen, omdat vaak al veel bereikt kan worden middels professionele reiniging van het vrij gelegen wortel oppervlak en een goede zelfzorg van de patiënt, die daartoe nauwgezet geïnstrueerd moet worden en vooral ook daarna intensief begeleid, want terug val is helaas een van de grote problemen op de weg naar een succesvolle aanpak.
In dit algemene verhaal is het niet nuttig om alle extra complicaties en chirurgische mogelijkheden gedetailleerd de revue te laten passeren. Wel moet genoemd worden het ontstaan van tandsteen dat op een aantal plaatsen in de mond het gevolg is van verkalking van achtergebleven voedselresten, waarbij een ruw tandoppervlak bijvoorbeeld door roken snelle hechting van voedselresten bevordert. Lastig uit te leggen is het feit dat bij de ene patiënt tandsteen zich sneller vormt en bij een ander, ook bij rokers, dit niet plaats vindt. Zo zijn er rokers die vroeg doodgaan aan longkanker en rokers die probleemloos de negentig halen. Blijf dus altijd de eigen situatie als leidraad nemen bij de zorg. Het valt wel op dat bij goede reiniging door de jaren heen de neiging tot tandsteenvorming kan afnemen. Terwijl bij slechte zorg dit juist toeneemt. Kijk vooral ook in de mond en gebruiken vervang het reinigingsgereedschap tijdig.
Preventie
Als patiënt kan indien tijdig begonnen de zelfzorg perfect uitgevoerd worden. Van belang is dat er goed tijd voor genomen wordt, dat de eigen probleemplekjes bekend zijn en dat de juiste hulpmiddelen worden gebruikt. Ook dat is voor een ieder anders. Naast de borstel zijn er de tandenstokers (altijd van zacht hout) en voor de een wat dikkere en voor de ander een dunne flossdraad in diverse diktes, wel een lastige techniek en de interdentale ragers in alle maten en soorten. Een goed breed en kort handvat is nuttig. Stel met de tandarts of mondhygiënist vast wat voor de beste persoonlijke aanpak is. Het moet makkelijk gaan en effectief blijven. Bij het poetsen moet opgelet worden dat bij het overpakken van de borstel van de linker- naar de rechterzijde niet een stukje wordt overgeslagen. Het komt heel vaak voor dat dit gebeurt. Bij het ragen kan het altijd voorkomen dat de metalen kern over het worteloppervlak schuift. Al snel treedt na herhaling uitholling van het harde weefsel op.
De controle op de reiniging wordt vooral uitgevoerd door de mondhygiënist of de preventie assistent. Terwijl ook de tandarts zich hier niet onbetuigd zal laten. De patiënt is te allen tijde verantwoordelijk voor zijn zelfzorg, maar de zorgverleners zijn verplicht die zorg te stimuleren, zeker na geconstateerde problemen. Ook de restauraties dienen zodanig te zijn vervaardigd dat goed reinigen mogelijk is.
In onze praktijk is alles erop gericht u de optimale parodontale zorg en begeleiding bij parodontale problemen te verlenen. Mocht de behandeling niet succesvol verlopen en zijn er complicerende factoren, dan zal verwijzing naar een parodontoloog plaats kunnen vinden. Uiteraard in overleg met u. Aanvankelijk zal de intensieve begeleiding kostbaar overkomen, maar een perfecte zelfzorg kunnen de kosten aanzienlijk verlagen. Bovendien moet altijd bedacht worden dat een mislukte behandeling meestal leidt tot extra kosten bij herstel door verlies van gebitselementen.