Laat een ontstoken wortelkanaal tijdig behandelen om verlies van tanden en kiezen te voorkomen. Bij AVT Kliniek in Utrecht hebben we veel ervaring met wortelkanaalbehandelingen. De tandarts verwijdert het ontstoken weefsel, waarna u meestal weer zonder klachten kunt eten en drinken.
Vroege diagnose van een ontsteking is belangrijk om het succes van de behandeling te vergroten. Daarom is het raadzaam om ook bij twijfel een afspraak te maken. Bel naar 030 234 1968, vul onderstaand formulier in of loop binnen in de praktijk van uw tandarts in Utrecht. U vindt onze praktijk aan het Pieterskerkhof in het centrum.
Afspraak maken
Vul uw gegevens in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op om de afspraak in te plannen.
Verwijzingen
Bent u door uw eigen tandarts doorverwezen naar AVT Kliniek voor een wortelkanaalbehandeling? Vul dan het verwijzingsformulier voor endodontologie in.
Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?
Tanden en kiezen bestaan uit een of meerdere wortels waarmee ze in het kaakbot vastzitten. In de wortels lopen kanalen, met daarin pulpa: weefsel bestaande uit zenuwen en bloedvaten. Als dat weefsel ontstoken is moet het verwijderd worden en het wortelkanaal behandeld. Een ontsteking geneest namelijk niet meer uit zichzelf. Bij ontstoken tandweefsel is een wortelkanaalbehandeling dus altijd nodig.
Waardoor ontstaat een ontsteking?
Een ontstoken wortelkanaal kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn:
- Tandbederf
- Een lekkende vulling
- Bacteriën door slechte mondhygiëne
- Een harde klap, bijvoorbeeld door een val of botsing
Symptomen
Een ontsteking van uw tandweefsel is niet gemakkelijk te herkennen. Enkele symptomen zijn:
- Gevoelige tanden en kiezen bij het drinken of koude of warme dranken
- Pijn bij het kauwen
- Kloppend gevoel in tanden of kiezen
Het is echter ook mogelijk dat u geen klachten ervaart terwijl er toch een ontsteking is. Daarom maakt de tandarts tijdens een periodieke controle af en toe ook een röntgenfoto. Met een foto is uw mondgezondheid sneller en eenvoudiger te beoordelen en is een eventuele ontsteking ook direct te zien.
Vroege diagnose en een tijdige behandeling zijn belangrijk, omdat ontstoken tandweefsel kan uitbreiden naar het kaakbot. Als het kaakbot bereikt wordt kan dat verloren gaan en in het ergste geval leidt dat zelfs tot verlies van tanden en kiezen. Een kaakbotontsteking herkent u als een tand of kies te hoog aanvoelt bij het dichtbijten.
De behandeling in stappen
Een wortelkanaalbehandeling voeren we onder verdoving uit, zodat het geheel pijnloos is. Om vast te stellen welke wortelkanalen ontstoken zijn, maakt de tandarts eerst één of meerdere röntgenfoto’s. Als duidelijk is welke kanalen behandeld moeten worden:
- Maakt de tandarts de tand of kies open om toegang te krijgen tot de wortelkanalen.
- Vervolgens wordt het ontstoken weefsel verwijderd en maakt de tandarts de kanalen schoon. Dit gebeurt met speciaal vijltje en een desinfecterende vloeistof.
- Als de kanalen gereinigd zijn, worden ze gevuld met een vulmateriaal. Daarna wordt de tand of kies afgesloten met een vulling.
Is een wortelkanaalbehandeling altijd mogelijk?
Als een tand of kies te weinig houvast biedt voor een vulling, dan is een wortelkanaalbehandeling niet altijd mogelijk. De tandarts zal de tand of kies moeten verwijderen, waarna hij de oplossingen met u bespreekt. Voorbeelden hiervan zijn een kroon of brug op een implantaat.
Onze tandarts met aandachtsgebied endodontologie
Tandarts Malikzad heeft speciale interesse voor endodontologie. Naast implantologie is het zijn aandachtsgebied, waarbij hij ook complexe wortelkanaalbehandelingen uitvoert voor patiënten die door hun eigen tandarts zijn doorverwezen.
Neem contact op voor een consult met dhr. Malikzad via onderstaande gegevens of loop binnen in de praktijk.
E. tandarts@avtkliniek.nl
T. 030 234 1968
Kosten en vergoeding
De kosten van een wortelkanaalbehandeling variëren per persoon, omdat het mede wordt bepaald door het aantal kanalen dat behandeld moet worden en de complexiteit. Voorafgaand aan de behandeling ontvangt u een kostenindicatie, omdat de kosten van een wortelkanaalbehandeling hoger zijn dan 250 euro. Door eventuele complicaties die tijdens de behandeling aan het licht komen en de behandeling verder compliceren kunnen de definitieve kosten hiervan afwijken.
Een wortelkanaalbehandeling wordt niet door de basisverzekering vergoed. Enkel bij jongeren tot 18 jaar is een vergoeding van een wortelkanaalbehandeling uit het basispakket mogelijk. Doorgaans moet u dus aanvullend verzekerd zijn om aanspraak te maken op een vergoeding van (een deel van) de kosten. Lees meer over tarieven.
Veelgestelde vragen over wortelkanaalbehandelingen
De veelgestelde vragen over wortelkanaalbehandelingen heeft onze tandarts hieronder beantwoord. Wordt uw vraag niet behandeld? Neem dan contact met ons op.
Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?
Wij voeren wortelkanaalbehandelingen onder (plaatselijke) verdoving uit, daardoor is een behandeling pijnloos.
Hoe lang duurt de behandeling?
De duur van de behandeling is afhankelijk van het aantal ontstoken wortelkanalen. Kiezen hebben bijvoorbeeld meer wortelkanalen dan een tand, daardoor duurt de behandeling langer. Over het algemeen duurt een behandeling ongeveer één uur die in één afspraak afgemaakt wordt. Complexe wortelkanaalbehandelingen worden soms in meerdere afspraken gedaan.
Is er sprake van napijn?
Na een wortelkanaalbehandeling is het mogelijk dat u napijn ervaart. Napijn houdt doorgaans slechts enkele dagen aan en is goed te onderdrukken met een paracetamol. Het gebruik van antibioticum raden we af, omdat het effect te verwaarlozen is. Na tien dagen is alle napijn doorgaans verdwenen en bent u klachtenvrij. Verder lezen over nazorg.
Kan een tand verkleuren na een behandeling?
Het is mogelijk dat een tand verkleurt na een behandeling, maar meestal gebeurt er niets. Verkleuring is eenvoudig te behandelen. Als u er last van heeft, dan adviseren we om contact op te nemen met onze praktijk. De tandarts geeft u graag advies.
Consult aanvragen
Heeft u vragen of wilt u de behandeling met onze tandarts doorspreken tijdens een persoonlijk consult? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 030 234 1968 of door een e-mail te sturen naar tandarts@avtkliniek.nl.