Gemiddeld heeft 80% van de volwassen Nederlanders wel eens één of meerdere gaatjes, ook wel cariës genoemd. Gaatjes kunnen erg pijnlijk zijn en wanneer u niet ingrijpt kunnen ze leiden tot het afsterven van uw tand of kies. We vertellen u graag hoe u uw gebit goed onderhoudt en wat u moet doen wanneer u last heeft van cariës.
Wat zijn gaatjes?
Een gaatje is de ruimte die overblijft in uw tand, wanneer het glazuur door tandbederf is verdwenen. Tandbederf ontstaat doordat de bacteriën in uw tandplak suikers en andere koolhydraten omzetten in zuur. Dit zuur tast vervolgens de beschermlaag van uw tanden aan.
Wat zijn de oorzaken van gaatjes?
Er zijn verschillende oorzaken van gaatjes. De meest voorkomende oorzaak is het consumeren van te veel suiker. Daarnaast is het niet dagelijks tandenpoetsen een veel geziene boosdoener die cariës als gevolg heeft. Het is dus belangrijk om te letten op uw eetgewoonten en mondhygiëne.
Overige oorzaken voor gaatjes zijn:
- Langdurig een droge mond hebben
- Eetstoornissen zoals anorexia
- Een tekort aan fluoride
Hoe kan ik gaatjes voorkomen?
De beste manier om gaatjes te voorkomen is door tweemaal per dag uw tanden te poetsen en minimaal één keer per dag te flossen. Let daarnaast op uw eetgewoonten. Probeer zo min mogelijk suikers te eten en drink voldoende water. Het helpt ook om vezelrijke producten te consumeren, zoals groenten en fruit.
Wat zijn de gevolgen van gaatjes?
Gaatjes ontstaan in verschillende fases. De eerste fase is moeilijk waarneembaar zonder controle door de tandarts. In de tweede fase ervaart u pijn en tast het tandbederf uw dentine aan. Dit betekent dat uw tandglazuur al verdwenen is. In de derde fase tast het tandbederf de bloedvaten en zenuwen van uw tand of kies aan. Dit gaat gepaard met heftige pijn. In de laatste fase tast het tandbederf uw ligamenten, tandvlees en bot aan. Dit kan leiden tot het afsterven van uw tand.
Hoe kom ik van gaatjes af?
De behandeling van uw gaatje is afhankelijk van de ernst van het tandbederf. Meestal kan de tandarts een vulling aanbrengen. In ergere gevallen is het nodig om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren of een kroon te plaatsen. We adviseren om elk half jaar uw gebit te laten controleren, hiermee spoort u tandbederf in een vroeg stadium op en voorkomt u dergelijke ingrepen.
Vergoeding en kosten rondom het vullen van gaatjes
Wanneer u een aanvullende tandartsverzekering heeft, vergoedt uw verzekeraar vaak de tandartskosten. U kunt dit controleren door de polis van uw zorgverzekering te bekijken. Bij AVT kliniek rekenen we vaste tarieven voor de verschillende ingrepen. Bekijk ons tarievenoverzicht om de kosten voor uw behadeling te achterhalen.
Neem contact op
Heeft u een vraag over gaatjes of wilt u een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op via 030 234 1968 of via tandarts@avtkliniek.nl.