Wanneer u merkt dat uw tanden gevoeliger worden of korter worden, heeft u mogelijk last van gebitsslijtage. AVT Kliniek in Utrecht helpt u graag om verdere slijtage te voorkomen en restaureert uw gebit indien nodig. U profiteert altijd van:
- Een duidelijk persoonlijk behandelplan.
- Een stralende glimlach na onze restauratie.
- Deskundig advies voor vermindering van gebitsslijtage.
Soorten gebitsslijtage
Iedereen krijgt op den duur last van gebitsslijtage. Er bestaan twee soorten: fysiologische gebitsslijtage en pathologische gebitsslijtage. We leggen de verschillen graag aan u uit.
Fysiologische of pathologische gebitsslijtage
Wanneer de tanden op een normaal en natuurlijk tempo slijten, spreken we van fysiologische gebitsslijtage. De tanden en kiezen worden dan steeds korter. Gaat dit proces sneller dan normaal, dan spreken we van pathologische gebitsslijtage.
Symptomen gebitsslijtage
De twee bekendste symptomen van gebitsslijtage zijn het korter worden van de tanden en kiezen en het krijgen van gevoelige tanden. Bij pathologische slijtage is het verschil in enkele maanden of jaren al te zien. Wanneer u hier niet tijdig bij bent, wordt het probleem alleen maar erger. U ervaart mogelijk pijn omdat de slijtage de zenuwen heeft bereikt en daar een ontsteking veroorzaakt heeft.
U kunt last krijgen van gevoelige tanden als zuren in voedsel de glazuurlaag van uw tanden aantasten. Wanneer uw tanden vervolgens in contact komt met kou, warmte, suikers en zuren, kunt u een pijnlijk gevoel ervaren.
Gevolgen gebitsslijtage
Door gebitsslijtage ervaart u niet alleen pijn, maar het beïnvloedt ook uw glimlach en de functie van uw gebit. Bij vergevorderde slijtage ontstaat er zelfs kiespijn door ontsteking/afsterven van de zenuw in de holte van de kies. Probeer dit voor te zijn door tijdig een afspraak bij ons te maken. Dit doet u door contact met ons op te nemen.
Oorzaken gebitsslijtage
Er zijn verschillende oorzaken voor de slijtage van uw gebit. De belangrijkste zijn tandenknarsen, tanderosie en veelvuldig kauwen op harde voorwerpen.
Tandenknarsen
Tandenknarsen is de meest voorkomende oorzaak van gebitsslijtage. Tandenknarsen is het over elkaar schuiven van uw tanden en kiezen, waardoor de gebitselementen slijten. Vaak heeft u het waarschijnlijk niet eens door, omdat dit vaak gebeurt terwijl u slaapt.
Tanderosie (attritie)
Tanderosie ontstaat wanneer de zuren in voedingsmiddelen het glazuur op uw tanden aantast. De glazuurlaag op uw tanden wordt dan dunner en gevoeliger.
Kauwen op harde voorwerpen (abrasie)
Kauwt u wel eens achterop uw balpen? Door te kauwen op harde voorwerpen kan er slijtage aan uw gebit ontstaan. Dit kan uiteindelijk tot klachten leiden.
Behandeling gebitsslijtage
De behandeling tegen gebitsslijtage bestaat uit één of twee onderdelen: advies over het voorkomen van verdere schade en/of restauratie van de beschadigde tanden.
Advies en preventie van klachten
Wanneer uw tanden en kiezen nog niet al te versleten zijn, onderzoeken we de oorzaak van de gebitsslijtage. Vervolgens adviseren we u over de stappen die u kunt nemen om de klachten te verminderen en de slijtage niet verder te laten vorderen.
We leggen u bijvoorbeeld u hoe u het best uw tanden kunt poetsen of vertellen u meer over de invloed van voedingsmiddelen op uw gebit.
Gebit restaureren
Is er substantiële schade aan uw tanden ontstaan? Dan is het nodig om uw gebit te restaureren met tandkleurig composiet. De tandarts maakt op basis van uw gebitssituatie een behandelplan.
Tandkleurig composiet beschermt de glazuurlaag van uw tanden. We restaureren kleine beschadigingen of plaatsen een kroon of brug van composiet wanneer uw tanden ernstig beschadigd zijn.
Tips om gebitsslijtage te voorkomen
Wanneer u gebruikmaakt van onderstaande tips, kunt u gebitsslijtage zelf verminderen.
- Poets uw tanden niet te hard en gebruik een zachte tandenborstel.
- Gebruik een fluoridehoudende tandpasta om uw gebit te poetsen.
- Verminder tanderosie door niet te vaak zure voedingsmiddelen en dranken te consumeren.
- Wacht na een maaltijd minstens een uur voordat u gaat tandenpoetsen.
- Probeer bovenstaande gewoontes die slijtage veroorzaken af te leren.
AFSPRAAK MAKEN OF INSCHRIJVEN
Heeft u last van gebitsslijtage en wilt u een controle inplannen? Maak een afspraak door contact met ons op te nemen. Bent u nog geen patiënt? Schrijf u dan eenvoudig in. We hebben geen wachtlijst.
Bereikbaarheid van de praktijk
Onze praktijk, gelegen in het hartje van Utrecht aan het Pieterskerkhof 25, is goed te bereiken. Parkeer uw auto op de parkeerplaats Janskerkhof. Wanneer u met de trein reist, ligt de bushalte Janskerkhof op 3 minuten loopafstand van onze praktijk. U kunt de volgende bussen nemen naar deze halte:
Contactgegevens
Tandartspraktijk AVT Kliniek
Pieterskerkhof 25
3512 JS Utrecht
Tel: 030 - 234 1968
Email: tandarts@avtkliniek.nl
Openingstijden
Maandag: 08:00 – 17:00 uur
Dinsdag: 08:00 – 17:00 uur
Woensdag: 08:00 – 17:00 uur
Donderdag: 08:00 – 17:00 uur
Vrijdag: 08:00 – 17:00 uur
Heeft u een vraag over gebitsslijtage?
Wilt u meer informatie over gebitsslijtage? Bel gerust naar 030 – 234 1968 of mail ons via tandarts@avtkliniek.nl. Elke werkdag tussen 12:30 en 13:30 uur zijn we telefonisch niet bereikbaar. Op vrijdag zijn we te bereiken tot 15:00 uur.