De ontwikkeling van het melkgebit is enorm belangrijk. Dit is namelijk het eerste gebit waarmee uw kind gaat kauwen en bijten. Het op een goede manier wisselen van de melktanden speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het blijvende gebit. Het doorkomen en wisselen van het melkgebit vergt aandacht en heeft net als een volwassen gebit verzorging nodig.
De ontwikkeling van de tanden en kiezen
De eerste tanden van uw kindje komen vaak door wanneer hij of zij tussen de 6 en 9 maanden oud is. Hoe snel de tanden en kiezen doorkomen, verschilt per kind. Eerst komen de twee voorste ondertanden door, daarna de twee voorste boventanden. De rest van de tanden volgen hierna. De laatste tanden en kiezen breken na uiterlijk 30 maanden door. Het melkgebit moet uiteindelijk bestaan uit 12 tanden en 8 kiezen.
Het blijvende gebit van uw kind
Doorgaans wisselen kinderen vanaf het 6e levensjaar hun melkgebit voor het blijvende gebit. De tanden en kiezen die doorbreken zijn in het begin vaak lastig te zien, maar hebben wel een goede verzorging nodig. Het nieuwe gebit is extra gevoelig voor gaatjes, er zit namelijk nog weinig glazuur op de tanden en kiezen.
De verstandskiezen zijn de laatste kiezen die het volwassen gebit compleet maken. Niet iedereen krijgt verstandskiezen. Vaak worden ze op latere leeftijd verwijderd als ze de overige tanden en kiezen in de weg zitten en ervoor zorgen dat deze scheef groeien. Een blijvend, volwassen gebit bestaat uit 12 tanden en 16 kiezen.
Verzorging van het melkgebit
Bij een slechte verzorging van het gebit kunnen er gaatjes of tandvleesontstekingen ontstaan. Het is dus belangrijk om de tanden tweemaal daags goed te poetsen en een gezonde leefstijl te hebben. U herkent pijn aan het gebit bij uw kind als hij of zij slecht eet, zich niet fit voelt of slecht slaapt. Een goede mondverzorging op jonge leeftijd heeft ook positieve gevolgen voor het blijvende gebit.
Poetsen van het kindergebit
Goed poetsen is enorm belangrijk voor de mondgezondheid van uw kind. Lees hier hoe u het beste het gebit van uw kind kunt poetsen:
- Poets in het begin minimaal één keer per dag met fluoridetandpasta.
- Gebruik hiervoor een peutertandenborstel met zachte haren.
- Poets de tanden vanaf het 2e levensjaar twee keer per dag.
- Poets in een vaste volgorde volgens de 3 B’s: Binnenkant, Buitenkant en B
- Vergeet niet de rand van het tandvlees te poetsen om ontstekingen te voorkomen.
- Maak van het tandenpoetsen iets leuks, zodat uw kind het associeert met iets positiefs.
- Probeer uw kind soms ook zelf het gebit te laten poetsen.
- Neem uw kind mee naar de tandarts, zo kan uw kindje alvast een beetje wennen.
Het belang van fluoride
Fluoride beschermt de tanden en kiezen van uw kind tegen bacteriën, waardoor de kans op gaatjes verkleind wordt. Kinderen slikken tandpasta wel eens door en fluoride is niet goed voor de maag. Gebruik daarom tot en met de leeftijd van 5 jaar een peutertandpasta met minder fluoride. Vanaf de leeftijd van 5 jaar kan uw kind overstappen naar volwassenentandpasta.
Eten en drinken heeft invloed op de ontwikkeling
In vrijwel al het eten en drinken zit suiker. Probeer de suikerinname zoveel mogelijk te beperken, want suikers zijn schadelijk voor het gebit. Suikers worden omgezet in zuren en tasten het gebit aan. Door maximaal 7 keer per dag iets te eten en drinken voorkomt u bacteriën in de mond. Probeer uw kind van jongs af aan al te laten ervaren dat eten zonder zoetigheid ook lekker kan zijn en ze te laten wennen aan het drinken van water in plaats van frisdrank.
Het belang van het afleren van duimen
Van nature hebben baby’s de behoefte om te zuigen op hun duim of een speen. Op het melkgebit heeft dit geen invloed, maar op het blijvende gebit wel. Door het zuigen kunnen de tanden en de kaak naar voren gaan staan, waardoor een overbeet ontstaat. Geef uw kind daarom een dental speen, aangezien het duimen lastig is om af te leren.
Voor het eerst naar de tandarts
We raden aan om uw kind mee te nemen naar de tandarts rond hun tweede levensjaar. Zo kan hij of zij vast wennen aan de tandarts en kunnen slechte gewoontes op tijd worden geconstateerd. Maak een afspraak door te bellen naar 030 234 19 68 of kom langs in onze praktijk in Utrecht.
Tandartspraktijk AVT Kliniek
Tandartspraktijk AVT-Kliniek
Pieterskerkhof 25
3512 JS Utrecht (route)
T. 030 234 1968
E. tandarts@avtkliniek.nl
Zorgmail: avtkliniek@zorgmail.nl
Openingstijden*
Maandag: 08:00 – 17:00 uur
Dinsdag: 08:00 – 17:00 uur
Woensdag: 08:00 – 17:00 uur
Donderdag: 08:00 – 20:00 uur
Vrijdag*: 08:00 – 17:00 uur
Pauze: 12:30 - 13:30 uur
*Op vrijdag zijn we tot 15:00 uur telefonisch bereikbaar.