Een slechte adem is vervelend. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor de mensen in uw omgeving. Soms heeft u niet door dat u last heeft van een slechte adem en kan het u onzeker maken. Een goede mondhygiëne is essentieel voor een frisse adem. We vertellen u graag hoe u een slechte adem kunt voorkomen en wat u kunt doen om ervan af te komen. Een stinkende adem wijst niet alleen op een slechte mondhygiëne, maar kan ook duiden op andere gezondheidsklachten.
Oorzaak slechte adem
Er zijn vele oorzaken voor een slechte adem. Sommige oorzaken kunt u niet eens voorkomen. Bijvoorbeeld als u knoflook, ui of sterk gekruid eten heeft gegeten of wanneer u wakker wordt na een lange nacht slapen. Tijdens uw slaap maakt u namelijk minder speeksel aan, waardoor uw mond uitdroogt en een minder frisse geur krijgt.
Enkele andere oorzaken van een slechte adem:
- Slechte mondhygiëne: te weinig tandenpoetsen of flossen
- Tandvleesontsteking
- Roken
- Alcoholgebruik
- Te weinig maaltijden of water op een dag eten
- Een probleem in de neus- of keelholte
Slechte adem voorkomen
De eerste en belangrijkste stap naar een gezonde mond en een frisse adem is een goede mondhygiëne. We geven graag wat simpele tips voor een optimale mondhygiëne:
- Poets uw tanden twee keer per dag met een fluoridetandpasta.
- Vervang uw tandenborstel om de drie maanden en kies voor een borstel met de juiste hardheid.
- Een elektrische tandenborstel is beter in het verwijderen van tandplak dan een handtandenborstel.
- Vergeet niet tussen de tanden en kiezen te reinigen met bijvoorbeeld een tandenstoker, rager of flosdraad.
- Achter op uw tong zitten veel bacteriën die nare luchtjes veroorzaken. Met een tongschraper haalt u deze gemakkelijk weg.
- Gebruik een mondspoeling zonder alcohol.
- Ga in ieder geval een tot twee keer per jaar naar de mondhygiënist. De mondhygiënist kan uw gebit controleren, reinigen en tips geven hoe u uw gebit zelf het beste schoon houdt.
Naast goede mondhygiëne zijn er nog een aantal tips tegen een slechte adem:
- Begin de dag met een glas water. Dit brengt uw speekselproductie op gang.
- Let op voedsel met veel knoflook, ui en sterke kruiden.
- Stop met roken.
- Drink niet te veel alcohol.
- Eet meerdere kleine maaltijden per dag: 3 maaltijden en maximaal 4 kleine tussendoortjes.
- Eet gezond en drink dagelijks anderhalf tot twee liter water.
- Als u kauwgom kauwt, kies dan voor suikervrije kauwgom.
Slechte adem verhelpen
Vaak zijn een tandvleesontsteking of bacteriën achter op de tong de oorzaak van een slechte adem. Hiervoor verwijzen we u door naar de mondhygiënist. Hij stelt een behandelplan op voor een gezonde en fris ruikende mond. Ook krijgt u een uitgebreid advies over hoe u uw gebit grondig reinigt. Is er een groter probleem, dan verwijzen we u door naar een andere specialist.
Hoe weet ik of ik een slechte adem heb?
Het vervelende bij een slechte adem is dat uw omgeving het vaak eerder doorheeft dan uzelf. Mensen vinden het vaak lastig om iemand aan te spreken op een slechte adem, omdat men daarmee iemand ook kan kwetsen. Let zelf op de smaak in uw mond. Als u een slechte adem heeft, heeft u langdurig een vieze smaak in uw mond.
U kunt ook een snelle ademcheck doen door een kommetje van uw hand te maken en hierin te ademen. Ruikt uw adem niet fris? Neem dan een pepermuntje, kauwgompje of poets wanneer mogelijk uw tanden.
Wanneer moet ik naar de tandarts?
Als u vaak van mensen in uw omgeving te horen krijgt dat u een slechte adem heeft, is het verstandig om een afspraak te maken bij ons in de praktijk. We lopen dan uw gehele gebit na en geven u graag advies. Maak een afspraak door te bellen naar 030 234 19 68 of kom langs in onze praktijk.
Contact
Tandartspraktijk AVT-Kliniek
Pieterskerkhof 25
3512 JS Utrecht (route)
T. 030 234 1968
E. tandarts@avtkliniek.nl
Zorgmail: avtkliniek@zorgmail.nl
Openingstijden
Maandag: 08:00 – 17:00 uur
Dinsdag: 08:00 – 17:00 uur
Woensdag: 08:00 – 21:00 uur
Donderdag: 08:00 – 20:00 uur
Vrijdag*: 08:00 – 17:00 uur
Weekend: Gesloten
*Elke werkdag tussen 12:30 en 13:30 uur zijn we telefonisch niet bereikbaar. Op vrijdag zijn we tot 15:00 uur telefonisch te bereiken.
Bereikbaarheid tandartspraktijk
AVT Kliniek is te vinden in het centrum van Utrecht. Ons adres is Pieterskerkhof 25. Wanneer u met de auto komt, kunt u het beste op het Janskerkhof parkeren. Reist u met het openbaar vervoer, dan kunt u uitstappen bij bushalte Janskerkhof.
- Bus 2
- Bus 8
- Bus 27
- Bus 50
- Bus 55
- Bus 74
- Bus U-link 28
- Bus U-link 77