Wat is het verschil tussen tandsteen en tandplak? Hoe zorgt u ervoor dat u geen last krijgt van dit gebitsprobleem en wat kunt u eraan doen? Wat gebeurt er als u de tandsteen niet laat verwijderen? U leest hier alles wat u moet weten over tandsteen.
Wat is tandsteen?
Tandsteen is een mengsel van mineralen uit de speeksel, voeding en bacterie. Tandplak wat te lang op de tanden blijft, kan de vorming van tandsteen bevorderen. Tandplak kan zich gemakkelijk hechten aan tandsteen waardoor u sneller klachten kunt krijgen, zoals ontstoken tandvlees en gaatjes. Sla daarom nooit uw bezoek aan de tandarts of mondhygiënist over en maak elk half jaar een afspraak voor een gebitscontrole.
Wat zijn de oorzaken van tandsteen?
Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van tandsteen. De belangrijkste oorzaak is het onvoldoende schoonmaken van uw gebit. Als u tandsteen wilt voorkomen, houdt dat niet alleen in dat u goed moet poetsen, het is ook belangrijk dat u de ruimtes tussen uw tanden goed reinigt met bijvoorbeeld flosdraad, een stoker of een rager. Tandplak op uw tanden verandert op den duur in tandsteen. Tandsteen kunt u niet zelf verwijderen. Het ene gebit is gemakkelijker te reinigen dan het andere. Vraag uw mondhygiënist om advies als u veel last heeft van tandsteen. Er zijn ook andere oorzaken die de kans op tandsteen verhogen:
- U slaapt ’s nachts met uw mond open: mondademhaling bevorderd vorming van tandplak.
- U rookt: rokers produceren meer tandplak en tandsteen dan niet-rokers.
- U eet te veel suikers en zetmeel. Hierdoor produceert u meer tandplak.
- Ouderdom: de samenstelling van speeksel verandert door de jaren heen en tanden worden ruwer, waardoor tandplak zich makkelijker kan hechten dan voorheen.
- Erfelijkheid: de samenstelling van uw speeksel is erfelijk bepaald.
- Stress: bij stress ontstaat taaier speeksel, wat de kans op het ontstaan van tandsteen verhoogt.
Wat zijn de gevolgen van tandsteen?
Wanneer u tandsteen niet tijdig laat verwijderen, geeft u tandplak de ruimte om zich nog makkelijker te hechten aan uw gebit, waardoor er weer meer tandsteen ontstaat. Dit proces blijft zich herhalen, wat kan leiden tot een slechte adem, tandvleesontstekingen en gaatjes.
Welke kleur heeft tandsteen?
Tandsteen heeft een gelige of bruine kleur. Deze kleur ontstaat door de kleurstoffen in voedsel, dranken en tabak. Het is belangrijk dat tandsteen tijdig ontdekt wordt om grote gebitsproblemen te voorkomen. Maak dus altijd een afspraak voor de halfjaarlijkse controle. We controleren dan uw gebit en verwijderen de tandsteen tijdens een grondige gebitsreiniging.
Hoe kunt u zelf tandsteen verwijderen?
Het is niet mogelijk om zelf tandsteen van uw gebit te verwijderen met een tandenborstel of andere hulpmiddelen. Tandsteen hecht zich namelijk vast aan uw tandglazuur. Om tandsteen te verwijderen, adviseren we u om een afspraak te maken bij ons in de praktijk. De mondhygiënist voert dan een professionele gebitsreiniging uit en geeft advies over hoe u tandsteen in de toekomst kunt voorkomen.
Vergoeding en kosten
De kosten voor het verwijderen van tandsteen worden jaarlijks vastgelegd door de NZa en kunt u vinden op onze tarievenpagina. De behandeling wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer u aanvullend verzekerd bent, krijgt u het volledige bedrag of een deel ervan vergoed. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de polisvoorwaarden van uw verzekeraar. Daarom raden we aan om voorafgaand aan de behandeling altijd bij uw zorgverzekeraar te informeren welke behandelingen u vergoed krijgt, zodat u onverwachte kosten voorkomt.
ADRES- EN CONTACTGEGEVENS
Tandartspraktijk AVT-Kliniek
Pieterskerkhof 25
3512 JS Utrecht (route)
T. 030 234 1968
E. tandarts@avtkliniek.nl
Zorgmail: avtkliniek@zorgmail.nl
Openingstijden
Maandag: 08:00 – 17:00 uur
Dinsdag: 08:00 – 17:00 uur
Woensdag: 08:00 – 21:00 uur
Donderdag: 08:00 – 20:00 uur
Vrijdag*: 08:00 – 17:00 uur
Weekend: Gesloten
*Elke werkdag tussen 12:30 en 13:30 uur zijn we telefonisch niet bereikbaar. Op vrijdag zijn we tot 15:00 uur telefonisch te bereiken.
Bereikbaarheid AVT Kliniek
AVT Kliniek is te vinden aan de Pieterskerkhof 25, tussen de Domtoren en de Stadsschouwburg in. We zijn goed bereikbaar per fiets, bus en auto. De dichtstbijzijnde parkeergelegenheid is nabij het Janskerkhof. Komt u met de bus? Stap dan uit bij bushalte Janskerkhof. Daarna is het nog een klein stukje lopen naar de praktijk. De volgende bussen stoppen bij bushalte Janskerkhof:
- Bus 2
- Bus 8
- Bus 27
- Bus 50
- Bus 55
- Bus 74
- Bus U-link 28
- Bus U-link 77
Afspraak maken om tandsteen te verwijderen
Heeft u last van tandsteen? Maak dan via onderstaand formulier een afspraak met onze mondhygiënist om tandsteen te laten verwijderen. Nog geen patiënt bij ons? Schrijf u dan eenvoudig online in.